Šiaulių turizmo informacijos centras

UŽAVOS ALAUS DARYKLA

Kontaktai

Manoma, kad alaus istorija Latvijoje prasideda mažiausiai prieš tūkstantį metų. Nors pirmieji rašytiniai šaltiniai alų sieja tik su kryžiuočių atėjimu XIII–XIV a., tačiau juose aprašoma jau išsivysčiusi aludarystės kultūra. Tikėtina, kad ji išsivystė per ilgesnį laiką, todėl yra pagrindo manyti, kad alus Latvijoje buvo gaminamas jau prieš kelis šimtmečius. Seniausias į alų panašus latviškas gėrimas buvo gaminamas iš fermentuoto medaus. Jis galėjo būti geriamas kartu su įvairiomis žolelėmis ir uogomis, o vystantis žemdirbystei – ir su grūdais. Nors atrodytų, kad pirmasis alus buvo klasikinis miežių alus, bet senovės kuršiai iš pradžių naudojo kviečius. Vietoje apynių į alų buvo dedama tai, ką dabar geriame kaip žolelių arbatą – kraujažoles, jonažoles, pelkių vaivorus. Šiandien alaus virimo technologija išsivystė, tačiau alus vis dar užima svarbią vietą mūsų tradicijose ir ant šventinio stalo. Paragaukite jo vienoje Piltenės valsčius GPS Lat: 57.1653529, Lon: 21.7625713 16. 17. geriausių Latvijoje – Užavos alaus daryklų, kur alus gaminamas tradiciniu būdu, naudojant tik keturis natūralius ingredientus – vandenį, miežių salyklą, mieles ir apynius. Jei esate Užavoje, verta aplankyti Užavos švyturį, iš kurio atsiveria vienas įspūdingiausių vaizdų į Baltijos jūros pakrantę.

Šalis

Latvija

Istorinė žemė

Kuržemė

Amatai

Amatininkai

Atsiliepimai

Komentuoti